full screen background image

Haderslev-by

dkh copy.jpg

Købstaden Haderslev er meget præget af sin lange historiske udvikling. Bymidten, med domkirken og de flotte historiske bygningsværker er pænt veligeholdt og fortjener selvsagt et besøg. Der er mulighed for at komme med på en guidedet byvandring med fokus på byens udvikling gennem tiderne. Vandringerne starter ved kirken og varer ca. 1,5 timer. Ønsker man at deltage, møder man blot op når den starter. Yderligere oplysninger kan du finde her: Den gamle bydel i Haderslev

I byens centrum ligger Damparken. Ud over statuer og flotte blomsterbede findes der også en rose- og krydderhave. Til børnene er der anlagt 2 legepladser i parken, og ved kiosken kan man leje en vandcykel. Haderslev by, særligt de gamle bydele øst og vest for Domkirken, er med de fine restaurerede huse altid et besøg værd:

http://www.visithaderslev.info/ln-int/haderslev

Forslag til en vandretur i den gamle bydel:

Begynd ved Domkirken gå hen over Torvet 100 m syd for Domkirken, se Erik Heides fine skulpturer på Torvet. Gå videre ned ad Højgade og drej efter 50 m til venstre ad Lille Klinkbjerg, gå til vestre ad Katsund, midt på vejen skal du gå til højre ind bag de gamle huse og se den fra bagsiden, det oser af nostalgi. Du går ud af denne lille oase via en passage (åben en låge) mod øst og du lander på Store Klinkbjerg, drej til venstre og søg ud på Slotsgade her skal du besøge nr 20 og 22. Det er vigtigt at du kommer ind på husenes bagside - det er meget idyllisk.

Fra Slotsgade 20 og 22 går du videre mod øst ned over Naffet. Her møder du en af Danmarks bedste slagtere; familien Vollstedt har drevet forretning her i 150 år og vundet mange internationale priser.

Nu vender du og går tilbage mod vest du følger Naffet og på et meget lille torv møder du Damemanden. Skulpturen i bronze ligner en mand fra den ene side og en dame fra den anden side. Du fortsætter ad Badstuegade mod vest, se gerne ind bag husene når lejlighed byder sig - det er rigtigt smukt. For enden af Badstuegade kommer et lille torv, hvor du til venstre ser den gamle vandmølle. Her har egnsteatret Møllen til huse - der spilles forestillinger i bygningen. Du kan nu gå tilbage mod Domkirken op ad enten Højgade eller Lavgade. I Lavgade ser du en større bygning med brunfacade på din højre hånd. Dette var byens gamle rådhus indtil begyndelsen af 1970'erne.

Du er nu kommet op på Torvet igen med Eriks Heides skulpturer. Gå nu mod vest ad Klostret. Du kommer på din venstre hånd forbi en større rød facade. Her holdt den stolte danske avis Dannevirke til indtil et hav af fusioner gjorde denne avis til en del af JyskeVestkysten. Følg vejen indtil du på din højre hånd finder Hægersgade. Gå en tur ad Hægersgade indtil du finder Præstegade. Her drejer du til venstre mod vest. Gå gennem den gamle sorte jernlåge og du er inde på Klosterkirkegården. På Klosterkirkegården finder du både danske og tyske mindesmærker fra flere af de krige der har bølget hen over Sønderjylland gennem tiden.

Fra kirkegården går du igen mod vest ud på et chaussestensbelagt område, hvorfra du kan se hele Damparken. Nyd parken; køb en is, spis din medbragte mad, eller gå bare en tur.

Via en tunnel kan du gå under den gamle hovedvej, for at komme ud på Damhalvøen. På Damhalvøen finder du mindesmærket, opsat i 2009, for ofrene fra katastrofen på Haderslev onsdag den 8. juli 1959 hvor 57 mennesker druknede.